Kuvittele kesäinen viikonloppu mökillä tai omalla pihalla. Ilma on lämmin, linnut laulavat ja järven pinta kimmeltää auringossa. Grilli kuumenee hiljalleen, mutta tänään et aio tyytyä perinteisiin ritilällä kypsytettyihin makkaroihin tai pihveihin. Tänään on muurikan vuoro. Tällä alustalla kypsyvät ja paistuvat perinteiset letut, paistetut perunat, lohifileet tai vaikka mehevät paella, mahdollisuudet ovat rajattomat.
Muurikka, eli suuri valurautainen tai teräksinen paistolevy, on yksi monikäyttöisimmistä ulkoruokailun välineistä mitä valikoimasta löytyy. Se ei ole pelkkä grilli tai paistinpannu, vaan se tuo ruoanlaittoon aivan uudenlaista tunnelmaa. Muurikka ei ainoastaan kypsennä tiettyä ruokaa, vaan se soveltuu moneen. Muurikka saa ystävät ja perheen kokoontumaan sen ääreen, jakamaan ruoan valmistuksen ilon ja nauttimaan yhdessäolosta ulkoilmassa kauniissa Suomen kesässä.
Miksi muurikka on niin suosittu?
Muurikan suurin valtti on sen monipuolisuus. Sillä voi valmistaa lähes mitä tahansa – paistaa lihaa ja kasviksia, wokata, hauduttaa ja jopa keittää. Se on kuin ulkokeittiön sydän, joka mukautuu erilaisiin ruoanlaittotyyleihin. Kun muurikan alle sytyttää kaasupolttimen tai avotulen, se kuumenee nopeasti ja tarjoaa tasaisen paistolämpötilan, joka tekee ruoanlaitosta nautinnollista. Etenkin avotulella kokkaaminen on oma lajinsa, josta nauttii ihan eri tavalla kuin tavallisen hellan ääressä kokkaamisesta sisätiloissa. Muurikan käyttö ei kuitenkaan rajoitu pelkästään kesään. Monille se on ympärivuotinen ruoanlaittoväline, jonka äärellä voi valmistaa ruokaa myös talvella. Mikä voisikaan olla parempaa kuin talvinen ulkoilupäivä, jonka kruunaa kuumalla muurikkapannulla paistettu lämmin ateria tai rapeat letut?
Tunnelmaa ja perinteitä samassa pannussa
Muurikassa on jotain perinteikästä ja lähes nostalgista. Sen äärellä vietetään unohtumattomia hetkiä, paistetaan perinteisiä lettuja lasten iloksi ja valmistetaan muhkeita lohkoperunoita rapeaksi paistuneina. Monet suomalaiset yhdistävät muurikan mökkeilyyn, luonnonläheisyyteen ja kiireettömiin kesäpäiviin, jolloin ruoanlaitosta tulee osa yhteistä aikaa perheen ja ystävien kanssa.
Kun muurikka on kuumana, sen ympärille kerääntyy aina väkeä. Jokainen haluaa osallistua, sekoittaa kasviksia, kääntää pihvejä tai vain katsella, kuinka ruoka kypsyy hiljalleen. Se on hetki, jolloin arki unohtuu ja nautinto saa vallan. Muurikka ei ole vain ruoanlaittoväline, se on osa elämäntapaa.